Menu Sluiten

Koolhydraatarm dieet

Koolhydraatarm groenten en fruit

Er bestaat veel onduidelijkheid over wat een koolhydraatarm dieet precies is. De één vindt het een dieet met zo weinig mogelijk bewerkte producten. Terwijl de ander zich vooral op het vermijden van suiker richt. In dit artikel leggen we uit wat een koolhydraatarm dieet precies is. Het zal je duidelijk worden waarom het niet het één of het ander is.


Wat zijn koolhydraten?

Wat zijn koolhydraten eigenlijk precies? Koolhydraten zijn een verbinding van koolstof, zuurstof en waterstof atomen en vormen een belangrijke voedingsbron voor het menselijk lichaam. Als koolhydraten in ons lichaam terecht komen zet het lichaam deze om naar glucose.

Deze glucose dient vervolgens als energiebron voor de spieren zodat we energie krijgen om activiteiten te verrichten. Als ons lichaam niet alle koolhydraten heeft verbruikt met activiteiten, slaan we het restant op als vet.

Koolhydraten in de prehistorie

Tienduizenden jaren geleden, tijdens de ijstijden, kregen onze verre voorouders een probleem met hun voeding. Tot die tijd bestond het voedingspatroon vooral uit noten, vruchten en zaden en waren koolhydraten een belangrijke bron van energie. Men moest in die tijd immers hard werken om een huishouden draaiende te houden.

Tijdens de ijstijden verdween een groot deel van deze belangrijke voedingsbron. Bomen en planten groeiden minder hard, of zelfs helemaal niet meer. De oermens werd gedwongen om naar andere bronnen van voedsel te gaan zoeken. Vlees en vis waren wel nog voldoende voorhanden. Deze namen de rol van koolhydraat-rijk voedsel over.

Door deze verandering verschoof de prominente rol van koolhydraten naar achteren. Vet werd één van de belangrijkste voedingsstoffen voor onze voorouders. Doordat koolhydraten een korte heftige energie boost gaven, bleven de oermensen er behoefte aan hebben. Alle koolhydraten die ze nog konden vinden werden dan ook met huid en haar verslonden.

Deze aantrekkingskracht tot koolhydraat-rijke producten zit nog altijd in onze genen. Dit is ook de reden dat we zo moeilijk van die snoeppot af kunnen blijven.

Koolhydraatarm zalm met groenten

Koolhydraten in de moderne maatschappij

De problemen waar de oermensen mee te maken hadden, kennen wij in onze moderne maatschappij niet meer. De ijstijden zijn achter de rug en koolhydraten zijn op elke straathoek ruimschoots verkrijgbaar. Het oerinstinct en behoefte aan koolhydraten zit echter nog steeds in ons.

Inmiddels zijn we wijs genoeg om veel van de verleidingen te kunnen weerstaan. Dit neemt echter niet weg dat we nog steeds met regelmaat voor de bijl gaan. Wie kan een lekker gebakje van die collega nou weerstaan? Of dat ijsje op een terras? Bijna niemand toch.

Met de industriële revolutie is het comfort in ons leven ook nog eens gigantisch toegenomen. We hoeven niet meer de hele dag fysiek bezig te zijn om een beetje eten te verzamelen. En ook het draaiende houden van het huishouden is vele malen makkelijker geworden. Nee, tegenwoordig zitten de meeste mensen het grootste gedeelte van de dag op hun kont. De energie die we op een dag verbruiken staat dan ook totaal niet in verhouding met die van de oermens.

Samengevat ziet de situatie er momenteel als volgt uit:

 1. Koolhydraten zijn makkelijker verkrijgbaar dan ooit.
 2. De behoefte aan het consumeren van zoveel mogelijk koolhydraten zit nog steeds in onze genen.
 3. Door de toename aan comfort zijn we minder gaan bewegen en verbruiken we minder energie.

Het gevolg hiervan is dat we gemiddeld veel meer koolhydraten binnenkrijgen dan we verbranden. Hierdoor zetten we overtollige energie om in vet en worden we langzaam maar zeker steeds dikker. Wist je dat de gemiddelde Amerikaanse vrouw sinds 1960 maar liefst 12 kg zwaarder is geworden? Een toename van meer dan 18%! Een Nederlandse vrouw is gemiddeld 5 kg zwaarder dan 50 jaar terug.


Koolhydraatarm dieet

Hét ultieme koolhydraatarme dieet bestaat niet. Het is namelijk niet een dieet waarin je precies voorgeschreven wordt wat je wel en niet moet eten. Wat en hoeveel je eet bepaal je helemaal zelf. Koolhydraatarm eten is een manier van eten waarin je koolhydraat-rijke voedingsmiddelen zoveel mogelijk links laat liggen. Het doel is de inname van teveel koolhydraten (zoals eerder beschreven) te beperken. Dit door de hoeveelheid koolhydraten af te stemmen op het leven wat we vandaag de dag leiden.

Heb jij bijvoorbeeld een fysieke baan? Dan heb je meer energie nodig dan iemand die de hele dag op kantoor zit. Als je dan wat meer koolhydraten consumeert verbrand je die ook wel weer. De kunst zit hem erin om vraag en aanbod van je lichaam met elkaar in balans te brengen.

Koolhydraatarm biefstuk met ei

Voordelen van een koolhydraatarm dieet

 1. Je gewicht zal niet verder toenemen doordat je lichaam geen overtollige energie meer op gaat slaan als vet.
 2. Als je meer energie verbruikt dan je binnenkrijgt val je af en kun je overtollige kilo’s kwijtraken.
 3. Er is een groot aanbod aan verse, koolhydraatarme producten waarmee je heerlijke gerechten kunt fabriceren.
 4. Je hebt minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Hierdoor krijg je minder snel honger en zijn verleidingen makkelijker te weerstaan.

Nadelen van een koolhydraatarm dieet

 1. Je zal je een nieuwe manier van eten eigen moeten maken. Producten die je al je hele leven eet ga je ineens niet meer eten en gerechten zullen gaan veranderen.
 2. Door de voortdurende aanwezigheid van koolhydraat-rijke producten probeert dat oermensje in je hoofd je steeds weer aan de koolhydraten te krijgen. Je zult dus mentaal weerbaar moeten zijn en hier tegen moeten vechten.
 3. Het bedenken van nieuwe recepten kan lastig zijn. Een aantal producten die normaal de basis van je voeding zijn, zal je niet meer gaan gebruiken. Je hebt dus inspiratie voor gerechten nodig.
 4. Zo nu en dan zal je op onbegrip bij familie en vrienden stuiten. Je neemt bij een verjaardag geen taartje, of eet liever een salade dan een pizza. Ook hier zal je stevig in je schoenen moeten staan.

Zoals je hierboven ziet is het implementeren van een koolhydraatarm dieet niet eenvoudig. Er komt flink wat wilskracht bij kijken. Echter is het geruststellend om te weten dat je niet alleen bent. Veel mensen zijn je voorgegaan en helpen je graag als je ergens tegenaan loopt. Koolhydraatarm eten is a way of life dus maak de stap als je dat wil. Waar een wil is, is een weg!

Gerelateerde Berichten