Menu Sluiten

Welke koolhydraatarme recepten kan ik maken?

Salade als koolhydraatarm recept

Stel, je hebt veel gelezen over het koolhydraatarm dieet en bent van plan om er zelf mee te gaan starten. Leuk idee en een nobel streven, maar waar moet je in hemelsnaam beginnen? Door de bank genomen bestaat een Nederlandse maaltijd uit: vlees, groenten en aardappels, pasta met een bepaalde saus, rijst met groenten en kruiden of brood met verschillende soorten beleg.

In dit artikel neem ik je mee naar de beren op de weg die je tegen kunt komen als je de switch naar een ander soort dieet gaat maken.


De switch naar een ander dieet

Na veel wikken en wegen heb jij het dappere besluit genomen om je eetgewoonten te veranderen. Je bent van plan om zoveel mogelijk zwaar bewerkte troep en zoveel mogelijk slechte koolhydraten uit je voedingspatroon te knikkeren. Leuk idee en heel goed om te weten wat je allemaal niet meer mag eten. Maar uiteindelijk gaat het erom wat je wél eet!

De meest voor de hand liggende opties om je eetgewoonten te veranderen zijn er eigenlijk drie:

  1. Gerechten die wekelijks vaste prik zijn aanpassen door bepaalde ingrediënten weg te laten of juist toe te voegen.
  2. Een boek of een online programma kopen waarin je van dag tot dag uitgelegd wordt wat je moet eten en hoeveel.
  3. Jezelf uitdagen op creatief vlak en zelf aan de slag gaan met het ontwikkelen van compleet nieuwe gerechten.

Optie 1: Bestaande gerechten aanpassen

Kort door de bocht is een koolhydraatarm dieet niet compleet anders is dan wat je gewend bent. Simpel gezegd schrap je de producten met veel slechte koolhydraten en kun je verder grotendeels blijven eten zoals je altijd al gedaan hebt. Doordat je alleen iets niet meer hoeft te doen pas je de bestaande recepten eenvoudig aan en heb je ineens een hele lijst met koolhydraatarme recepten. Makkelijk toch?

Maar dan begint de ellende. Heb je namelijk al eens stamppot zonder “stamp” gegeten? En spaghetti bolognese, zonder spaghetti? En wat te denken van een pizza zonder bodem of een broodje kaas zonder brood? Redelijk kansloos allemaal…

In theorie dus makkelijk gezegd maar in de praktijk raakt het vaak kant noch wal. Gevolg is dus dat men op zoek gaat naar alternatieven voor de producten die weggelaten worden. De aardappels in de stamppot worden vervangen door een puree van gekookte knolselderij. De spaghetti wordt vervangen door reepjes courgette. De bodem van de pizza maken we voortaan van bloemkool en kaas. En het brood wordt vervangen door een kleffe substantie, gemaakt van amandelmeel.

En probeer nu maar eens je man en puberende kinderen mee te krijgen in deze, gezondere manier van eten. Ik geef het je te doen!

Koolhydraatarm groenten in mand

Optie 2: Het volgen van een dieet programma uit een (e-)boek

Een andere manier om een nieuw eetpatroon eigen te maken is het volgen van een dieet programma of een fysiek boek waarin alles voorgekauwd is. Heel eenvoudig omdat je alleen maar hoeft te doen wat het boek of het programma voorschrijft. Je gaat naar de winkel en koopt exact de spullen die aangegeven worden en volgt daarna netjes de instructies uit het boek op. Resultaat: in een mum van tijd staat er een super verantwoorde maaltijd op tafel waar je zelf nooit op gekomen was.

Op zich is dit een prima optie en zijn er voldoende goede online dieet programma’s of fysieke boeken over koolhydraatarm eten verkrijgbaar. Al deze programma’s en boeken zijn prima om mee te starten en wegwijs te worden in de do’s en don’ts van je nieuwe dieet. Ook bieden ze voldoende variatie en over het algemeen voor ieder wat wils.

Na een aantal weken zijn deze programma’s echter afgelopen of heb je de lekkerste recepten uit de boeken wel gemaakt. En dan? Dan wordt er verwacht dat je op eigen benen staat en voortaan helemaal uit jezelf volgens je nieuwe eetpatroon gaat koken. Op zich niet moeilijk omdat je de afgelopen tijd al flink wat nieuwe gerechten geprobeerd hebt. Maar wat als het seizoen verandert en er ineens geen spruitjes of boerenkool meer in de winkel ligt? Of wat doe je als de sociale druk vanuit je gezin opgevoerd wordt om toch maar weer eens spaghetti of nasi te eten?


Optie 3: Je gaat zelf nieuwe gerechten ontwikkelen, conform de richtlijnen van het dieet

De derde optie is wat mij betreft verreweg de leukste, meest leerzame en meest uitdagende optie. Je neemt hierbij namelijk zelf het initiatief en gaat op basis van je eigen kennis en ervaring zelf nieuwe gerechten samenstellen. Vanuit iemand met een koksopleiding op zak wellicht makkelijk gezegd, maar het dwingt je wel tot nadenken en creativiteit.

Je kunt de gerechten die je zelf ontwikkelt afstemmen op de voorkeuren binnen het gezin. Zoals gezegd is een boek leuk en kan het je best een eind op weg helpen. Echter heeft iedereen zijn persoonlijke voorkeur qua ingrediënten en smaken. Het is dan ook onmogelijk om aan ieders persoonlijke voorkeur tegemoet te komen. Een boek schrijf je immers voor zoveel mogelijk mensen.

Als je zelf gaat kokerrellen kun je er dus ook voor zorgen dat de producten die men in jouw gezin graag eet, weer lekker vaak op tafel komen. Dit helpt bij het krijgen van bijval vanuit man en kinderen. En deze bijval zal ervoor zorgen dat het vele malen makkelijker is om je nieuwe eetpatroon te implementeren.

Een tweede voordeel is dat je jezelf meer uitdaagt om creatief te zijn met de ingrediënten die je op dat moment voor handen hebt. Persoonlijk ervaar ik dit als een groot voordeel. Op het moment dat ik gedwongen word om creatief te zijn doordat de koelkast bijna leeg is lukt dit ook.


De keuze is aan jou

De keuze hoe je de overstap naar een ander eetpatroon met koolhydraatarme recepten maakt, is uiteraard geheel aan jou. Met dit artikel heb ik de voor- en nadelen van de verschillende opties alvast voor je op tafel gelegd. Mocht je dus een strategie willen bepalen over hoe je de rest van het gezin meekrijgt, hoe je onnodige verspilling van voedingsmiddelen tegengaat en hoe je toch nog lekker kunt blijven eten, doe dan je voordeel met dit artikel.

Gerelateerde Berichten